A new gallery shop for Charleston

The client

Our client, The Charleston Trust, is a charity which exists to restore and maintain Charleston – a former farmhouse, that was the Sussex home of Vanessa Bell and Duncan Grant – key members of the infamous Bloomsbury Group of writers and artists.

The brief

We were asked by Charleston to design a shop for its new Centenary Project space, an ambitious renovation which has transformed a network of barns, outbuildings & courtyards into substantial new gallery and exhibition space.

What we delivered

The new retail space was essentially a white box – and a small one at that – with three entrances /exits and a fourth door into a stock room. One of the greatest challenges we had therefore, was ensuring that whatever we designed, it took these multiple visitor journeys into account.

The shop was to be a curated space, primarily selling goods associated with the exhibitions, so we felt it appropriate that the look & feel was suitably minimal, allowing the product to do the talking.

Charleston was keen that the shop fittings ‘spoke’ to the structure, so we designed into the shelving and units some whitewashed wood lipping, matched to the whitewashed wood of the ceiling joists and door frames.

We future-proofed the space by putting all units and ticket desks on castors, allowing them to be moved around or out of the room, should the room ever be needed for an event.

What the client said

Sherlock immediately grasped the brief and instinctively knew what was appropriate for the space. Applying their vast knowledge of retail design, they created something that maximised flexibility, and, importantly, was cost effective for our budget. Thanks to their creative flare – and their dedication – we now have a beautiful new shop, which was designed and fitted within eight weeks. It’s been a real pleasure working with the team – what an achievement!” Liz Rose, Head of Enterprises, The Charleston Trust

Image credit: Sorcha Bridge Photography

Other Projects

  • ”You completely nailed the project.”

    Philip Barnes - General Manager, Standen House & Garden

  • “Since Sherlock began our rebranding, The Mulberry Bush Organisation has raised more money, has increased the children’s referrals from Local Authorities so that we now have a waiting list, has attracted celebrities... and has hugely raised our profile among the professionals.”

    Jane Smiley – Head of Communications, The Mulberry Bush Organisation

  • ”Our project had a tight turnaround time, but Sherlock showed a quick grasp of the brief, and provided excellent customer service, flexibility and professionalism.“

    Kate Anderson - Projects and Office Manager

  • “We are thrilled with Sherlock’s work – it did absolutely everything we were hoping for... we’re particularly delighted by their attention to detail... They have also read the space very well which, although it’s a blank canvas, needed to be carefully considered...”

    Emily Hogan - Development Manager, Little Green Pig

  • “Sherlock have been brilliant to work with, very flexible, creative and have enabled us to marry the brand with our key exhibition spaces so our story is continuous.”

    Karla Barnacle-Best - Chief Executive, Discover Children‘s Story Centre

  • ”We have found Sherlock creative and responsive, delivering design solutions which fit the brief but also pushing its boundaries. They have always been there to help us out when we needed them and have always managed to maintain a friendly and funky working relationship with us.”

    Sally Ann Lycett - Director of External Relations, De La Warr Pavilion

Subscribe today to receive our newsletter