Redefining the customer journey for Tesco UK

Tesco

The brief

As part of Tesco’s Project Reset initiative, we were asked by the retailer’s in-house design team to help develop a new approach to the in-store customer journey, by simplifying it, building in more theatre and amplifying what makes Tesco different.

Project requirements

Having extensively researched the latest pan-European and global store design trends, we developed a new customer communications approach. From the car park, across the external signage and right through the store – including perimeter signage and the customer service desk – our aim was to give Tesco a key point of difference in the UK marketplace.

Our work included advising on Tone of Voice, the material, colour and photography palettes as well as 3D work. Tesco’s Llansamlet Extra store in Swansea, which was overhauled and reopened in spring 2017 (shown here), was the first store to trial the new approach.

What we delivered

Taking cues from the new generation of continental hypermarkets, we energised the space by using the scale of the structure, utilising the volume at high level. We used materials, such as wood, metal and brick, to create warmth, contrasting this with a bold photography palette and accented colour. Meanwhile, slatted wooden rafts help to define the space and edit the customer journey.

The effect, we believe, is to create something different to the typical big box retail customer experience.

What the press says 

Retail Week’s Stores Editor, John Ryan, made the following comments in his review of the Swansea store:

What makes it [the bakery area] striking however are the vertically suspended posts that collectively form a plain wood curtain throwing into contrast the signage placed in front of it.

What sets it apart however, is the way in which a very large store has been given a makeover that is consistent throughout.

The store manager said that in the two weeks since the revamp (which took a fortnight to effect), there had been little but praise for what has been done. Small wonder, this is well worth the long trip beyond Cardiff to take a look at.

Other Projects

  • ”You completely nailed the project.”

    Philip Barnes - General Manager, Standen House & Garden

  • “Since Sherlock began our rebranding, The Mulberry Bush Organisation has raised more money, has increased the children’s referrals from Local Authorities so that we now have a waiting list, has attracted celebrities... and has hugely raised our profile among the professionals.”

    Jane Smiley – Head of Communications, The Mulberry Bush Organisation

  • ”Our project had a tight turnaround time, but Sherlock showed a quick grasp of the brief, and provided excellent customer service, flexibility and professionalism.“

    Kate Anderson - Projects and Office Manager

  • “We are thrilled with Sherlock’s work – it did absolutely everything we were hoping for... we’re particularly delighted by their attention to detail... They have also read the space very well which, although it’s a blank canvas, needed to be carefully considered...”

    Emily Hogan - Development Manager, Little Green Pig

  • “Sherlock have been brilliant to work with, very flexible, creative and have enabled us to marry the brand with our key exhibition spaces so our story is continuous.”

    Karla Barnacle-Best - Chief Executive, Discover Children‘s Story Centre

  • ”We have found Sherlock creative and responsive, delivering design solutions which fit the brief but also pushing its boundaries. They have always been there to help us out when we needed them and have always managed to maintain a friendly and funky working relationship with us.”

    Sally Ann Lycett - Director of External Relations, De La Warr Pavilion

Subscribe today to receive our newsletter